Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym i stanowi podstawowy element budulcowy wszystkich tkanek, a jego odpowiednia ilość decyduje o stanie zdrowia.
Organizm człowieka nie jest w stanie tworzyć rezerw białka. W stanach niedoborów organizm jest zmuszony rozkładać własne mięśnie, dlatego tak ważne jest dostarczanie go w odpowiednich ilościach z pożywienia.
1. Budowanie masy mięśniowej
Białko jest podstawowym elementem budulcowym naszych mięśni, a więc, aby rozwijać masę mięśniową musimy dostarczyć go w odpowiedniej ilości. Białko dostarczane z pożywienia nie zawsze jest najwyższej jakości, a więc warto sięgnąć po dobrą odżywkę białkową.
2. Odchudzanie
Podczas odchudzania, diety redukcyjnej warto zwiększyć zawartość białka w diecie, ponieważ pomimo niskiej kaloryczności zapewnia uczucie sytości, a także zaspokaja apetyt na słodkości. Kolejnym ważnym argumentem za podniesieniem białka w diecie podczas odchudzania jest zabezpieczanie naszych mięśni, kiedy jesteśmy na deficycie kalorycznym. Pozwala spalać tkankę tłuszczową, chroniąc nasze mięśnie przed rozkładem.
Napisz swoją opinię
* Pola wymagane
lub Anuluj