Muffiny Jabłkowe

Muffiny Jabłkowe

Muffiny Jabłkowe


Mus Jabłkowy


•    3  jabłka
•    2 łyżeczki ksylitol
•    2 łyżeczki cynamonu


Jabłka ścieramy na tarce do rondelka dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy na małym ogniu. Aby uzyskać konsystencję musy można zblendować 


Składniki na ciasto:


•    2 szklanki mąki żytniej
•    ½ łyżeczka soli
•    4 łyżki ksylitol
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
•    2 jajka
•    1 szklanka chudego mleka albo kefiru


Przygotowanie:


1.    Rozgrzej piekarnik do 220o.
2.    W blachę z otworami powkładaj 12 papilotek.
3.    Wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
4.    Lekko ubij jajka, dodaj do nich mleko.
5.    Wlej do miski z suchymi składnikami. Mieszaj, aż całość stworzy jednolitą masę.
6.    Nałóż ciasto do foremek (ciasto – mus- ciasto) .
7.    Piecz przez 15-18 min, aż muffiny nabiorą złotawo-brązowego koloru


W jednej babeczce: 230 kcal :  węglowodany 46 g białko: 4 g tłuszcz: 3 g